vrijdag 18 december 2009

FSI Thaise taal cursus

Al sinds 1970 is er een gratis Thaise cursus beschikbaar die vooral bedoeld was voor de Amerikaanse vredesmissie rond die tijd in Thailand. Deze cursus werd betaald door de Amerikaanse belastingbetaler en werd uitgegeven door het FSI (foreign service institute).

Deze cursus is niet zo maar een reeks van dialogen of een overzicht van de Thaise grammatica, maar bevat honderden oefeningen om stapje per stapje het Thai te leren. De originele cursus is met een typmachine gemaakt en de audio bevond zich op tapes. Deze orginele cursus is beschikbaar op de volgende website:


Deze website biedt de cursus aan als gescande PDF files en de tapes zijn gedigitaliseerd als mp3 files.

Echt gebruiksvriendelijk is de cursus niet. Omdat de PDF files gescande pagina's zijn kan je niet op tekst zoeken en de PDF files zijn slechts traag te doorbladeren. De mp3 files zijn groot en het is moeilijk het juiste fragment terug te vinden. Ook de transliteraties in de originele cursus zijn nogal vreemd en de cursus bevat geen Thais schrift.

Samen met velen anderen werk ik momenteel aan een nieuw project. De bedoeling van dit project is de cursus volledig via een website beschikbaar te stellen en de transliteraties te vervangen door Thaise tekst. Zo moet een cursus van hoge kwaliteit, die omwille van zijn vorm en formaat weinig gebruikt werd een nieuw leven krijgen. De nieuwe versie is makkelijk en snel te doorbladeren en de audio wordt volledig opgesplitst. Alle tekst werd opnieuw ingetypt.

De nieuwe versie van de cursus is beschikbaar hier:

Het platform wat we gebruiken is een wiki. Dat een soort website waar iedereen, ook iemand zonder veel computer kennis, aan kan meewerken. Als je zelf geïnteresseerd bent om mee te werken, stuur me dan een e-mailtje naar info[at]thailanguagewiki.com

Veel plezier ermee!


2 opmerkingen:

 1. Beste Kris,

  De FSI-Language-Course lijkt heel erg op de Liguaphone Thai language Course. Volgens mij zijn de stemmen van sommige personen ook het zelfde.
  Ik heb de Linguaphone cursus altijd de beste beginners cursus gevonden.
  Als je hem nog niet kent zal ik hem je met plezier toe sturen als hulp met het Thailanguage wiki project.

  Vriendelijke groet,

  Willem Jan van Wijgerden
  www.studiobuitenhof.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mensen, ik nu vond een goede online vertaler http://nl.opentran.net/ . Ik hoop dat hij iemand is nuttig.

  BeantwoordenVerwijderen