zaterdag 26 december 2009

108

Het is je misschien al opgevallen hoe vaak je het number 108 terugziet in Thailand. Verschillende winkels verwerken dit nummer in hun naam. Zo is er in Thailand de 108shop wat een concurrent is van 7-11 (seven-eleven).


108Mhz is waarschijnlijk ook de meest gegeerde radio frequentie en wanneer je Thaise boeken leest of internet forums zie je dit getal ook vaak (typ maar eens ร้อยแปด in google).

108 of ร้อยแปด betekent "allerlei" of "heel veel (verschillende)". In het Nederlands gebruiken we het getal 1001 of 101 om hetzelfde uit te drukken.

คนจะรักกันสาเหตุร้อยแปด : mensen houden van mekaar om allerlei (101) redenen.

Maar waarom nu juist 108?

108 is een heilig getal in het Hindoeïsme. Het aantal parels aan een Hindoeïstisch gebedssnoer is 108. Dit is later overgenomen door het Boeddhisme waar gebedsnoer net even veel parels telt. Je ziet het getal 108 overal terugkomen in het Boeddhisme. Zo heeft de Boeddhistische "bijbel" uit Tibet juist 108 boeken. De grote Stoepa (เจดีย์) in Beijing is omcirkeld door 108 palen en het Erdene Zuuklooster in Mongolië is opgebouwd uit 108 stoepa's. Je hoeft het echter niet zo ver te zoeken: In Hantum in Friesland is er een Tibetaanse stoepa met daarrond, juist ja, 108 gebedsmolens.

Kortom 108 is een heilig getal in het Hindoeïsme en het Boeddhisme en het betekent in het Thai gewoon "allerlei".


3 opmerkingen:

  1. Leuk deze uitleg. We wonen in thailand en om de hoek is een 108 shop. weer een thais woord geleerd. Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou willen dat ik die taal kon lezen. Soms verbaas ik me over het feit hoe mooi ik die tekens vind.

    BeantwoordenVerwijderen