maandag 16 maart 2009

Thaise schoolboeken


De officiele Thaise taalboeken die vandaag in het lager onderwijs gebruikt worden, zijn gratis online beschikbaar. Ze kunnen interessant zijn om te leren lezen als je hulp krijgt van een Thai.

Opdat je de schoolboeken zou kunnen lezen moet je een "djvu"-browser plugin installeren. De djvu browser plugin van Lizardtech is gratis te downloaden op:


De schoolboeken zelf kan je vinden op:

Klik op "Basal Readers" (en dan onderaan op het gewenst nummer)

Voor elk schooljaar zijn er 2 boeken beschikbaar. Bij sommige schooljaren gaat 1 van de 2 boeken enkel over Thaise gedichten. De boeken met gedichten zijn waarschijnlijk minder interessant voor de buitenlandse student Thai.

Veel woorden worden met tekeningen uitgelegd. Na elke les worden de nieuwe woorden voor die les opgenoemd.

Je kan de boeken ook op je computer bewaren door op de "save" knop in de Lizardtech balk te klikken (deze balk wordt zichtbaar in je browser wanneer je djvu bestanden bekijkt). Op die manier kan je de boeken ook offline bekijken en afdrukken. Offline zijn de boeken veel sneller te doorbladeren.

Deze schoolboeken zijn slechts in sommige boekhandels in Thailand te verkrijgen. Een boekenwinkel die de boeken heeft en makkelijk bereikbaar is (via tourbus of skytrain) is de boekenwinkel rechts van de Ekkamai busterminal (in Bangkok).

Voor deze schoolboeken in gebruik werden genomen was er een oude reeks schoolboeken, genoemd "maanii en vrienden".  Het eerste van deze reeks boeken is te bekijken op de volgende website:

(klik aan de linkerkant onder "learn to read Thai" op "read with Manii")

De lessen zijn op deze website helemaal uitgewerkt met audio fragmenten, luistertesten, leestesten en spelletjes. Dit is een van beste "lees-lessen" die online beschikbaar is voor de beginnende student Thai.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten