woensdag 11 februari 2009

Welkom op mijn blog

Thai leren kan je op verschillende manieren doen. Hier zou ik een overzicht willen geven van de manieren. Elke manier wordt later in meer detail besproken.

In school

De beste manier is ongetwijfeld naar Thailand komen en je hier inschrijven voor een degelijke cursus aan Chulalongkorn university. Elke module bestaat uit 100 uren, gespreid over 5 weken. Er zijn in het totaal 9 modules. Elke module kost 25000 baht. Informatie vind je op deze website:


De cursussen aan deze university zijn echter vrij duur en zijn voor sommigen te intensief. Maar gelukkig is er een alternatief. In Bangkok was er lang geleden een school die de Thaise taal onderwees, bedoeld voor missionarissen. De school heette "union". De school is dichtgegaan en leerkrachten uit deze school zijn nieuwe scholen begonnen die onderwijzen gebaseerd op de methode die bij union gebruikt werd. Ik zelf ben naar zo'n school gegaan, genoemd Piammitr. Het was een positieve ervaring. Bij Piammitr zijn er in het totaal 7 handboeken, elk handboek is 60 lesuren gespreid over 4 weken en kost ongeveer 6000 Baht.  Naast deze 7 handboeken zijn er nog handboeken over "sociale problemen", "krant lezen", "Thaise geschiedenis", "Thaise cultuur" en "Thai voor zaken". Er is ook een speciale module die je voorbereid op de niveautest Thaise taal die 1 keer per jaar door de Thaise overheid wordt georganiseerd. Het aantal studenten in de klassen was vrij beperkt zodat je veel de kans had om aan 't woord te komen. Meer over Piammitr vind je op de volgende website:


Als je niet de kans hebt om Thai in Thailand te leren kan ik je de taallessen van Thaibel in België aanraden. De lessen zijn bedoeld voor nederlandstaligen, wat voor velen een voordeel kan zijn. Als je bereid bent thuis te leren studeren, kun je ondanks het beperkte aantal lesuren toch een stevige basisThai krijgen. De handleidingen van deze cursus zijn ook goed, maar missen wel toontekens in het fonetisch schrift. Informatie vind je terug op deze website:


Via het Internet

Diegenen die absoluut niet de kans hebben om naar de les te komen, kunnen overwegen om Thai te leren via de volgende websites:


Boeken

Er zijn honderde boeken geschreven over de Thaise taal. Ik vind de volgende boeken aanraders:

Leerboeken:

Thai for beginners, Thai for intermediate learners, Thai for advanced readers (Benjamin Poomsan Becker) 
Thai, A complete course for beginners (David Smyth)

Grammatica boeken:

Thai, An essentail grammar (David Smyth)
Thai Reference Grammar (James higbie en Snea Thinsan)

Audio cursussen

De volgende audio cursussen zijn vrij goed:
Pimsleur Thai Comprehensive (30 CD versie)
Linguaphone, Thai complete course

Computer programma's

Er zijn ook computer programma's om Thai te leren maar deze zijn, volgens mij, GEEN aanraders:

Rosetta stone Thai
Thaitrainer111

Geen opmerkingen:

Een reactie posten