maandag 16 februari 2009

Competentietest Thaise taal

Op 29 november 2008 heeft de Thaise overheid voor de eerste maal de competentietest Thaise taal georganiseerd. Deze test is vergelijkbaar met de IELTS of TOEFL test voor het Engels. De bedoeling is dat je niveau en vaardigheid in verschillende domeinen getest wordt: luisteren, spreken, schrijven en lezen. Deze test volgt de ป.6 test op die tot in 2007 werd georganiseerd. Deze oude test testte alleen op het niveau van het 6-de studiejaar (lager onderwijs).

Ik heb deelgenomen aan de nieuwe test. De organisatie was degelijk en de test doet echt waarvoor hij gemaakt is: je niveau testen. Sommige vragen uit de test waren heel makkelijk. De moeilijkheidsgraad van de vragen liep geleidelijk op tot universitair niveau.

De test is bedoeld voor iedereen die een basiskennis Thai heeft tot en met iemand die een ver gevorderde kennis van het Thai heeft. Met basiskennis bedoel ik: je moet Thai kunnen lezen en schrijven. Vanzelfsprekend wordt er geen fonetisch schrift gebruikt. Ik denk dat de gemiddelde student zo'n 6 tot 9 maanden studie nodig heeft om niveau 3 te bereiken als hij ongeveer een 5-tal uren per dag met de taal bezig is (3 uur in school en 2 uur met huiswerk).

Er zijn 6 niveaus voor elke vaardigheid.
niveau 1 = beginners niveau
niveau 2 = lager onderwijs, eerste tot derde studiejaar
niveau 3 = lager onderwijs, vierde tot het zesde studiejaar
niveau 4 = lager middelbaar onderwijs
niveau 5 = hoger middelbaar onderwijs
niveau 6 = klaar om aan de universiteit te starten

De test kost 2000B, wat eigenlijk naar Thaise normen te duur is. Vroeger koste een vergelijkbare test (ป.6 test) maar 500B.

Er waren ongeveer 250 deelnemers. De overgrote meerderheid waren aziaten. Er waren maar een 20-tal farang (westerlingen).

De luistertest bestond uit 36 meerkeuzevragen. De vragen werden aan een normale snelheid voorgelezen, net zoals Thaise mensen spreken,  maar er werd wel geen dialect gebruikt. Je had 4 seconden per vraag om te antwoorden.

De leestest bestond uit 50 vragen. Er werd telkens een stukje tekst getoond gevold door 1 of 2 vragen over de tekst. Je kreeg 1 minuut per vraag, wat zelfs voor een Thai niet echt veel tijd zou zijn. De leestest waren ook meerkeuzevragen. De eerste 25 vragen waren redelijk gemakkelijk maar daarna werd het moelijk. De laatste vraag was bijna 1 pagina lang en ik slaagde er absoluut niet in deze moeilijke tekst in 1 minuut te begrijpen.

De schrijftest bestond uit 2 gedeeltes. In het eerste gedeelte moesten we een grafiek beschrijven gebruik makend van academische taal. Ik had me goed voorbereid op dit soort vragen en het viel dus nogal mee. We kregen 15 minuten voor deze 10  (of meer) lijnen. In het tweede gedeelte moesten we minmum 20 lijnen schrijven over het belang van "kennis" en hoe kennis je werk kan helpen verbeteren. Ik heb nog nooit over dit onderwerp nagedacht of geschreven, dus het was moelijk om een interessant verhaal te verzinnen in 35 minuten tijd. Ik heb wel een verhaal geschreven maar ik zou het niet durven omschrijven als hoogstaande literatuur.

De spreektest bestond uit een 10-minuten durend gesprek met 2 leraars. Je kreeg enkele algemene vragen en ik kreeg ook enkele vragen over Thaise festivals. Het gesprek verliep aangenaam en ik verstond alle vragen. 10% van de punten uit de luistertest stond op je voorkomen. Je moest gesloten schoenen dragen, een lange broek en een hemd. Iedereen die het waagde op zijn sandalen naar het examen te komen werd gewaarschuwd ergens rap schoenen te gaan lenen. De discipline en orde tijdens het examen en sommige leraars deden mij denken aan films als "Daens" en "de Witte".

Ik heb ongeveer 2,5 maanden op de score moeten wachten, maar hier is hij dan:
lezen: niveau 5
luisteren : niveau 5
schrijven: niveau 3
spreken: niveau 5

Al bij al was de test een positieve ervaring. Ik zag het als een manier om mijzelf te verplichten er echt voor te gaan. Ik wil iedereen bedanken die mij geholpen heeft bij het leren van de Thaise taal een in het bijzonder khroe (lerares) Jiraporn van Piammitr en Khroe Ouwa van Thaibel.

1 opmerking:

 1. Hallo Kris,

  Hartelijk gefeliciteerd met uw blog 'Thai leren'.
  In het lesjaar 2006-07 volgde u bij de vzw Thaibel te Antwerpen tegelijkertijd (!) de Thaise taallessen voor beginners en voor gevorderden. Op het eindexamen kwam u er telkens als eerste uit met de grootste onderscheiding. Zowel uw lerares khroe Oua als ikzelf zijn dan ook fier dat u het zo ver gebracht hebt met uw kennis van de Thaise taal. Wij hopen nog veel van u te mogen lezen op uw blog.

  Groetjes,

  Guido Goossens
  Educatie coördinator Thaibel

  BeantwoordenVerwijderen